Followers

About Us

The Inductance

Saturday, June 2, 2012

Backspace

Kalau lah button backspace ni exist as one of the alphabet or symbol yang kita boleh baca atau nampak, dah penoh dah post kali ni.
Taktaw apa yang tak kena.. type panjang2 then backspace pon ditekan panjang2 jugak. 

Dua hari lagi untuk endure segala perasaan rindu dan sakit rumah. Esok petang last paper, then hari senayan berangakt pulang meninggalkan gedung taman ilmu dan budaya ini.

Dan lagi sekali button backspace ditekan bertalu2.. Xcukup courage nak type.
Selamat pagi dan assalamualaikum.

Tuesday, May 22, 2012

Bangga diri 5saat

Kadang-kadang aku pelik tambah musykil dengan diri ni.
Sungguh!

To make it short.
Sabtu yang lepas ada exam study circle pagi.
Memang la tak setadi teqa mana pon..
Tapi berehat lama gila kot!
Sumpah bangga gila dengan diri ni.
Seusai exam, tengok Avengers kat KLCC.
Sumpah tu first time pi KLCC sepangjang 2sem kat Gombak ni.
Dan sumpah jugak tu first time tengok wayang time degree ni.
The next sumpah is, sumpah 1st time jejak kaki kat Pavi.
First time makan makanan pelik2..
First time lalu terowong dari KLCC ke Pavi.
First time jalan2 malam kat KL.
Semua first time kot, KAU ADERR?
Laaaa.. laqii tajuk dah ni..

Kadang-kadang aku pelik tambah musykil dengan diri ni... 
Pelik sebab mampu tidoq sepanjang waktu..
Pelik sebab tak study bila nak final...
Pelik sebab tadak perasaan dekat bukubuku....
Pelik sebab malaih teqok....
Pelik sebab mati kutu yg teramat..kutu pon tak mati laguni..
Dan lagi pelik sebab tak rasa bersalah...
Bertambah pelik bila mampu tidoq lagi...
Ditambah-tambah pelik bila mampu update blog ni..

PELIK...
WEIRD...

Sudahlah Munie.. jangan nak WEIRD sangatlaaa..
WEIRD pelik sangat dah ni..
dah... dah...

Doa yang dibaca oleh Nabi Muhammad sollaLlahu 'alaihi wasallam apabila tiba bulan Rejab.


# Walaupun hadith ini berstatus dhaif, tapi para ulama membenarkan beramal dengan hadis dhaif dalam perkara fadhail 'amal (iaitu kelebihan amalan, bukan untuk dijadikan hujjah dalam persoalan hukum) dengan syarat hadith itu tidak maudhu' (palsu) atau bersangatan dhaifnya. Wallahu'alam.
Salam Rejab semua :)

Saturday, May 19, 2012

Ok FINE!
Facebook takleh update, like or comment!
Memang dia suruh setadi ja time-time exam cenggini..

Dah lepas dua paper dari lapan subjek..

Esok lagi satu.
Study circle.. sounds easy rite?
Study untuk circle-kan jawapan.
Nak lagi mudah? baling dadu ja.

Maka selepas itu bermulalah matapelajaran pembunuh.
Calculus 2
Electronic
Programming
BM

Jom study!

Friday, May 11, 2012

They said life is about learning.

Twenty-twelve gonna be the most highlighted year in my timeline. Giving the chances to serve for the community through COMRADE IIUM was like a dream came true. Yes, this is my first time being a facilitator .


Facilitator is someone  who helps a group of people understand their common objectives and assists them to plan to achieve them without taking a particular position in the discussion. Sounds hard right? But then, I still managed to pass through this 3 days 2 nights program successfully.




4th May 2012


There's about 45 facilitators including committees involved in this Academic Motivational Clinic (AMC). This program was held at Asrama SMK Ulu Kinta Perak from 4th to 6th May 2012. With the theme of 'Kaulah Permataku' , this program had achieved their objectives and targets successfully. Three days was enough for us to get nearer and touched 120 hearts of the students. 


The story begun here. We left the lovely IIUM at about 3.00 pm and safely arrived SMK Ulu Kinta at 8.30 pm. Along the 5 hours journey, I've been so excited to face all the Orang Asli student.  After a short rest, all of us gathered in the hall for the welcoming greeting by the warden and teachers. Next, all the students were divided to 15 groups according to the color of their tag. Each group was lead with two or three facilitators. For the first time we got to know each other through the taa'ruf session.  At 12.00 am the students went to their hostel and facilitator got to gather for tomorrow's short briefing. After supper, all of us dispersed.






5th May 2012


I've waked up at 5.30am this morning with Sis Ira. We both secretly go to the washroom so that we don't have to compete with others. After the congregational Subuh prayer and short tazkirah, all the students and facilitators were gathered at the field for some exercise till 8.00 am. We had our breakfast in the dining hall. And this make me miss the hostel life.


The next session entitled Mutual Potential and Confident begun at 8.30 am. During this session, each group were given a piece of paper and they need to sketch their own dream land. From here, we can see how good they are in planning and teamwork. After finished presenting their land, all of us were given a tea break.


Next was Egg Dropping session. I've found out that this session was so fun and exciting as each group need to used any unwanted things to protect their egg. The egg will be throw from level 1. If their egg was broken, they will be terminated.  This session finished at 12.30pm. 


After having our lunch and Zohor prayer in congregational, we continue our slot entitled Adam and Hawa session. For this part, sisters and brothers were separated to discuss about some matters.


At 4.30pm we dispersed for tea break. Next, we sit in group and get prepare for educational night performance. For the performance, we need to do any performance based on Science Textbook.


The performance start at 9.00 pm.




To be continue, don't have enough sugar tonight ;)





Tuesday, April 3, 2012

it's April.

Assalamualaikum
Dah hampir sebulan dia dibiarkan berhabok dan bersawang.
Entah dimana silapnya. Bizi tak bertempat. Malas tak bertepian.

Pejam celik pejam celik dah masuk April.
Sat ja rasa sem ni. Pi kelas, salin notes2 di slide, balik bilik.
Dan kosong. Sumpah rasa sangat teqok sem ni.
Tak tahwan punca!

Sedih dengan diri sendiri.
Sibuk sangat nak copy report untuk lab dan workshop.
Sibuk sangat nak notes cantik.
Tapi habok pon tadak.
Maybe sibuk dengan habok2 kot. Demmit!

Sekian terima kasih.
With lots of love,
Munet

Monday, March 5, 2012

Magnet

Magnet.
Ada kutub utara dan selatan. Apa di tengah-tengahnya?

For me, in between this two poles..there's a part called Laziness State. Atau mengikut bahasanya Fasa Kemalasan___That is Munet's Theory. Ingat Darwin ja ada teori luaq alam?


Pernah tak at a certain time kita rasa sangat-lah bersungguh-sungguh to finish all our assignment or so what ever task we need to do? But at the end, that 'bersungguh-sungguh' spirit slowly disappeared. Or maybe, when that 'bersungguh-sungguh' spirit menjelma, others negative spirits pon muncul. And at the end, we did nothing. All were just left undone. Or no work is done. Bila no work is done, maksudnya no force is exerted. Or in simple word  W= Fd.

Yep!
Am at that state now!
The state between those two poles.
Or maybe we can said that the N-poles is that 'bersungguh-sungguh' pole and the S-pole is that negative spirit.
That Laziness state from Munet's theory.


Sungguhlah orang kata, merapu tu wujud dalam pelbagai aspek
 - visible and invisible side.

Sambung buat report ya adek Mone. Salamualaik :)







Tuesday, February 28, 2012

Sundays at Sungai Pisang with GPMS UIAM

Salam perjuangan 
Dan hai.

Terbentang luas report workshop di sebelah kanan.
Disebelah kiri pulak lab report.
Dua2 xsiap lagi.
Taktaw dimana silapnya.
Malaih gila nak buat!

lupakan sebentar
____________________________________

Ahad yang dingin,
seawal 6pagi dah terjaga walau tidur selewat 3pagi sebab baca Kelabu by Nadia Khan
Bukan sebab eksaited nak picnik tapi..
mimpi pagi tu sangat scary.
Kehilangan orang yang dikasihi sangatlah menakutkan.
walau hanya mimpi, mampu membuatkan jiwa tak keruan.
Air mata deras mengalir..
Satu panggilan dibuat, lega tatkala suara dihujung sana kedengaran.

And at 0730 hours, bergerak maju menuju ke tangga Firaun.
semua ahli rombongan 'gazer' kat tangga tu sambil menunggu beberapa orang yang tdoq balik lepas Subuh. Perjalanan menuju ke Sungai Pisang pon bermula.

(Gambaran beberapa buah kereta sedang bergerak menuju ke Sungai Pisang.)
-internet sangatlah sepantas kura-kura untuk menaikkan gambar-


Terima kasih kepada Kak Ina yang memandu, dan jugak Kak Paan yang sudi menumpangkan kami.
Terima kasih kepada Kak Ezzah, Kak Nani, Kak Tikah, Kak Nab, Adek, Nazmi and Aswad yang memerap ayam. Nyata resepi turun temurun mereka sangatlah sedap hinggakan menjilat jari.
Terima kasih kepada Daus yang sanggup take over kemera time hiking.
Terima kasih kepada tukang bakar ayam.
Terima kasih kepada yang terpaksa senyum bila Munet nak tangkap gambar.
Terima kasih kepada mastermind rehlah ni.
Terima kasih kepada semua.

May this friendship last forever.
May Allah bless.

Sungguhlah indah ciptaan Allah.
The water that fall.
The green sky.
The people there.
The stone.
It is beauty.
Beauty!




p/s : tell me if i need to put kakak or abang before your name. bukan nak menggatal. but it is manner. bukan semua orang suka dengan cara kita. Manner is something that i care.

Thursday, February 23, 2012

Any improvement?


Glad to hear your voice.
Walau rindu.
Tetap kena tahan dulu.
Nanti cuti mid sem cek balik na, mak abah.

Oh. Lama tak update.

And now I'm telling all of you that i'm well. 
So well.
Alhamdulillah.

Assalamualaikum.

Thursday, February 16, 2012

The next step.

Too much things to write down here. Too much story to write. And at the end nothing is done.

Before that, salamualaik and hye.

The first step dah berlalu. Walau tak cukup jaya dan A. I'm happy enaf. Bersyukur dengan apa yang dikurnia oleh-Nya.

Dan kini, sudah berada di minggu ke-2. Semester 2. Tak taw nak describe macam mana perasaan ni. Berhadapan dengan lecturer yang almost international punya level. Depa punya English memang susah nak paham. Tawakkal ja lah. Calculus 2, Electronic, Programming, Workshop, Lab, Ungs and BM.
Total credit hour 16.5. Sedikit cuak.. banyak cuak sebenarnya. =.=

Susah. Bila pendam sorang2 rasa macam sangat berat. Rasa macam dah nak terbalik. Nak teqeyak? Hey ya! Dah besaq gedabak macam ni mana boleh teqeyak cek oii. Just endure it a little bit more Munet. I believe you can do it!

And today, 16 Feb 2012 is Kak Teh's birthday.
I don't know what to do.
Sungguh kaku. Tak taw nak react lagu mana.
Awkward pelik. Rasa semacam.
Naseb bek ada FB, kalau x memang xtaw lah birthday beliau.
Sorry Kak Teh... Bianhe..
And till now, rasa macam ada yang tak kena. I don't know what it is. Just feel it deep inside here.
Dah telepon rumah dah tadi, lega bila dengaq suara tok yang angkat fon. Ceria. Hingaq. Qeyoh. Sampai hati depa buat kenduri xhabaq kat ceq. Apa-apa pon.. rasa sangat lega bila dengaq suara tok tadi.. Lega sampai ayaq mata ni bergenang.

Dah jadi rojak. Sori.

Tuesday, January 31, 2012

Bersyukur.

Terima kasih Allah.
Terima kasih mak.
Terima kasih abah.
Terima kasih tok dan tokwan.
Terima kasih roomates yang setia.
Terima kasih kawan-kawan yang sentiasa membantu.
Terima kasih para lecturer.

Hanya itu yang mampu diucapkan.

Walau tak secemerlang orang lain.
Walau tak se-gah mereka.
Walau tak cukup rata.


Namun cukup untuk berterima kasih
Cukup untuk sebuah senyuman.
Cukup untuk menangis..

Dan..
yang paling penting..
keep on work hard.
Keep going on in what you have start.

Jangan give up!

Thursday, January 26, 2012

It should be like this

Assalamualaikum.
Dan hai.

Rasa sangat teruk di masa ini.
Mungkin perlu sedikit perubahan.
Mungkin perlu diam.
Mungkin perlu berhenti.

Anjakan paradigma.
Dah lama xdengar.
Dan rasa dah tak beranjak pon ni.
Masih di sini.
Masih seperti dulu.

Entah bila nak berubah.
Nak tunggu masa yang sesuai?
It's always sesuai.
It is you, yourself.

Nak tunggu turning point?
Kalau dah jumpa turning point tu, hang yang buat u-turn.. bilanya nak jumpa?

Keras sungguh.
Kuat macam titanium.

Maybe kena letak catalyst yang betoi2 kuat.
Baru rate of reaction laju.



Oh Allah, help me.

Saturday, January 21, 2012

Another chapter in Munet's life

Assalamualaikum...
Hai.

Sekarang tengah sem break.

Minggu lepas Munet berpeluang join Kem BTN kat Kuala Lipis, Pahang.
Actually, xtaw pon kem tu under BTN.. bila dah sampai baru taw tujuan sebenaq.

It's here. Deep inside this cerebrum. Terus masuk ke cerebellum. Terpahat pada medulla oblongata.
Terus jadi parut kekal. Parut yang mampu mengukir sebuah senyuman yang paling maneh.
It is a part of this life.

Banyak.
Banyak yang dipelajari dan diperolehi.

Belajar tentang hidup.
Belajar tentang negara.
Belajar tentang diri sendiri.
Belajar cara nak survive.
Belajar untuk yaqeen. (baca as yakin)
Belajar untuk cool.
Dan juga belajar untuk paku orang.

Alhamdulillah.
Allah banyak tolong.
Tiba2 the only one daughter in this family jadi taff.
Anak abah yang manja ni jadi strong. And sangat strong!
Anak abah yang mengada-ngada.
Anak abah yang penakut.
Anak abah yang tiap-tiap hari kena kol abah.
Anak abah yang selalu balik kampung.
Anak abah yang dok teqeyak malam2.

Eh, mana ada manja dah na!

Buat abseiling dengan jayanya. Even, time kat atas tu qeja pelok tiang.
Siap boleh tolong kakak-kakak lagi.

Jungle trekking dengan yakinnya even dah sesat dua jam setengah.
Siap boleh nyanyi-nyanyi lagi time sesat. Siap gelak-gelak lagi.
Siap jadi org penting kumpulan lagi. (Hat ni koya!)
But, at the end teqeyak depan Nadz. Tak handsome langsung!
Oh ya! Munet ni pandai la jgak masak. Kih kih kih..


Water confident xyah cakap ah. Pejam mata ja buat. Sebab dalam tasik. Water confident kat Beringin dulu lagi taff. Dalam laut. Tengah laut.

Walaupun begitu, perasaan takut pada kegelapan masih menghantui.
Kami night walk pegang tangan erat-erat. Asek kena marah ja dengan Pak-Pak yang ada.
Tenx Kak Nani and Kak Ezzah sebab sudi hulurkan tangan.

Di kesempatan ini, saya Munieroh bersedia untuk turun TUAN!
Terima kasih kepada semua kakak-kakak dan abang-abang GPMS.
 Terima kasih kepada crew SPARTA yang banyak membantu time dalam hutan, time masak2 dan juga setiap time.
Terima kasih.
Terima kasih semua.


For me it is better to say thanks rather than sorry kan.
But still sorry is the best medicine ever.


Last but not least, tengoklah gambaq yang x beqapa nak ada ni.
Menyesal kot xbawak kamera!!!
huhuhuhuhu sadis!


Kami memang pulun.
Peserta wanita. Ha ha
A part of us.

SPARTA!

Sunday, January 15, 2012

Away

Salamualaik..
Nothing much to story.
This month banyak duit habis atas highway.
Sedeyh oi!
Kalaulah perasaan dan sakit rumah ni ada ubat..
takdak la nak melayang RM160 bagi kat Mara Liner ja.
Tiga minggu berturutturut asyek turun naik KL ja..

And esok akan bergerak mara kehadapan menuju ke KL lagi.
May Allah bless us.

Eksaited nih!!
First time nak pi camping!
Kuala Lipis wait us!

Gambaq camping zaman Beseri :)

Tuesday, January 10, 2012

Here I am

Done.
Alhamdulillah..
Selesai sudah perjuangan kat UIAM buat sem 1 ni.

Dan, selesai last paper on Monday terus bergegas bergerak ke PuduSentral
Naik bas dua orang ja balik Kedah.
A little bit scary but Allah always with me.
Tenx Allah :)

And now, i'm here...
The place where I love the most

Saturday, January 7, 2012

Esok Exam

Salamualaik..

Currently studying UNGS 2030 - The Islamic Worldview.
Dan dan speaking omputeh padahai baru selak satu chapter.

Mata berat.
Sakit. Just a little bit Munet, just endure it.

I know I'm beautiful and strong!

Lagi dua yang tinggal.

Yearghhh otak Jepun sudah mampu ditinggalkan!
Tapi otak Munet perlu dijana sekarang... hiyarkkk hwaiting!

Monday, January 2, 2012

2012 - Continuity of the life

Seperti tahun-tahun sebelumnya...
Pasti ada azam untuk berubah...
Ada cita-cita...
Ada impian...

Sebaris ayat buat perkongsian.

Semakin meningkat usia kita, maka semakin dekatlah kematian menjemput kita dan semakin jauhlah kita daripada masa lampau.