Followers

About Us

The Inductance

Monday, August 23, 2010

fasa pertama Ramadhan

Salam Ideologistik
aku temui kedamaian di pagi 12 Ramadhan 1431 ini

berlalu sudah 12 hari kita bersama Ramdhan
apakah kita sudah cukup berbangga dengan pencapaian kita selama ini?
  sudah cukup berpuas hatikah kita dengan pengisian kita selama ini?
tepuk dada tanya iman..
if not, let's start the new chapter..
mulakan something that will make us satisfied...
mudah-mudahan kita sama-sama mendapat keberkatan Ramadhan..
the last post, munet da story yang munet ska traweh kat masjed...
but last night, munet traweh kat musolla ground floor...
suara imam tuh make me feel like kat maktab dulu...
rindunya nak traweh kat surau maktab
rindunya nak dengar suara head boy jadi imam n bagi tazkirah
rindunya nak prez BADA jdi imam
oh Allah, i miss all those sweet memories
i miss the place that matured my mind
cilok ameen pnya
itu surau itu

okayh.. enaf munet..
jemaah kat musolla best sebab ada tazkirah in between 4 rakaat
tapi lambat la sikit
since, last nite was my 1st traweh kat situ,
so macam focus la jugak kat tazkirah tuh even x bapa nak paham sangat
hak3... apa la braders tuh kecek klate pekat sangat
in short about the tazkirah,

Ramadhan can be divided to three phase :
  • Rahmat
Allah sayang kita.. and Allah bagi rahmat time bulan posa more than others time.. rahmat nih x semua orang dapat macam mana nikmat Allah.. bro's tu ghoyak nikmat Allah bagi kat semua org.. Ah Chong dpat, SamyVellu pown dapat.. tapi rahmat is specially dedicate to those selected jer... sambung beliau lagi.. nak tengok kaseh n sayang Allah nih senang ja.. tengok macam mana qasehnya mak bapak kita kat kita.. mostly everyday akan kol kita tnya macam2.. sihat x? duet ckop x? kedit topap ada x lgi? n much more lah.. qaseh Allah kat kita pown macam tu jugak tpi lebeh lagi... Allah kalau janji, kompem ditunaikan... sambung lagi, ada satu hadis nih kalau tadak hadis laen utk bulan posa nih pon dah cukup lengkap.. Allah berfirman:
"Sesungguhnya bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum dari kasturi..."
this approved how Allah merahmati orang2 yang berpuasa...

  • Ma'rifat
 Ramadhan is the best time to seek for forgiveness from Allah.. the best time to pray... sambung beliau lagi, orang Malaysia susah nak nanges sebab Allah.... and macam2 lagi lah ujar beliau.. tapi cek x bapa nak paham sangat lar deyh... ha! tingkatkan solat malam.... mintak Allah jauhkan kita dari api neraka...
  • Pelepasan seksaan neraka
herm... apa eh?? jap..jap.. otak out.. alar... ha! that bro's story pasai macam mana hangatnya api neraka... baju api neraka.... in short, he said that time bulan posa ni lah kita kna mintak Allah jaohkan kita dari seksaan api neraka.. banyakkan solat taubat...

that's all..
banyak lagi yg munet dapat time tazkirah tuh.. tapi x semua dpt di-interpret-kan dengan proper
maaf ya
my silly lilly..

pagi semalam jugak bermula dengan handsome skali..
bangun subuh trus basoh baju.. handwash lagik tuh..
hehehe
then, around 8oo dah turun sbb ada terlibat dengan bubur lambuk
saya ulang, BUBUR LAMBUK
mahallah pnya event
n every hisbah kna ada wakel
munet n paroh dengan jayanya telah men-volunteer-kan diri
gotong royong ramai2
macam2 gaya
macam ragam
masing2 nak tunjuk skill
tpi, dlm pkol 10oo bru start
munet n paroh siap round satu CFS lagik..
hehehe
lambat sangat..
and from my view...
life skill perlu ditingkatkan
jangan mudah melatah
be matured to handle any unexpected thing
orang rajen dya pown nak rajen kn?

^_^
malam tadi ada training
silat tari
haish..
keras macam kayu!
sapa?
~diam bukan tnda setuju~
then, tringat zaman skolah rendah
zaman join budak tarian
zaman pakai baju lawa-lawa
zaman ikat rambot tinggi2 n pacak bunga besi kat sanggul
zaman kena pakai bengkung
zaman pakai baju melayu
zaman kena paksa senyum on stage
zaman popularku
kui..kui..kui..
zaman jahiliah
siap pi training kat Taman Budaya lagi
..rindu kot..

p/s : dun make me pressure with ur word... bulan posa, bulan baek.. husnuzzon.. afwan =P

No comments: